2020. október 13-án a bérek kifizetésének elmaradása miatt a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet és a DUNAFERR Ifjúsági Szervezet vezetői a vállalt menedzsmentjével együtt vállalati Érdekegyeztető Tanács ülést tartottak. 

Evgeny Tankhilevich legfőbb, általános vezérigazgató-helyettes tájékoztatta a jelen lévő szakszervezeteket, hogy a Dunaferr amúgy is nehéz helyzete a Covid járvány óta folyamatosan romlik, mára már drámaivá vált. Ennek egyik következménye, hogy a szeptemberi munkabéreket nem tudták egy összegben kifizetni, illetve a a vállalati kollektív szerződésben, a DTKSZ-ben rögzített egyéb juttatásokat sem fizették ki. Egyben biztosította a megjelent szakszervezeteket, hogy az elmaradt szeptemberi munkabéreket október 22-ig ki fogják fizetni.

A szakszervezetek képviselői elmondták, hogy a szeptemberi bérkifizetés részleges átütemezésével megsértették a Munka Törvénykönyvét. Az egyéb béren kívüli juttatások kifizetésének elhalasztásával pedig ismét megsértették a vállalati kollektív szerződést. Tankhilevich úr hozzátette, hogy a bérek teljes kifizetése vagy a gyár leállítása között kellett döntenie, de természetesen mindent megtesz azért, hogy folyamatos legyen a termelés és a Dunaferr működése zavartalan legyen.

A Dunaferr helyzetének rendezéséhez kérte a szakszervezetek közvetlen segítségét. A szakszervezetek kérték, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben folyamatosan informálja őket, hogy a munkavállalókat tájékoztatni tudják.

Gombos György, a LIGA Szakszervezetekhez csatlakozott DUNAFERR Ifjúsági Szervezet elnöke nehezményezte, hogy a cég vezetése nem tárgyal, hanem egyoldalú döntéseket hoz. Megérti, mondta, hogy a Dunaferr fizetési nehézségekkel küzd, de az elfogadhatatlan, hogy a cég a béreket visszatartja, mert így tulajdonképpen a dolgozók hitelezik meg azt a forgóeszközt, amire a vállalatnak szüksége van. Továbbá szólt arról a veszélyről amelyet az elvándorlás további erősödése hozhat.

Kérdésre válaszolva a szakszervezeti elnök elmondta, támogatják a Vasas Szakszervezet tüntetését, mert a problémák megjelenítése előreviszi a tárgyalásokat, de a Dunaferr Ifjúsági Szervezet a 2020. október 16-án Dunaújvárosban megrendezésre kerülő demonstrációra készül. A demonstráció a Dunaferr igazgatósági épülete elől indul a Vasmű út elején álló Martinász szoborhoz, ahol a szakszervezetek az előzetes tervek szerint előadják a követeléseiket. Gombos György hozzátette, minden szakszervezeti tagot és minden dolgozót várnak a helyi tüntetésre.