Csak óvatosan nyúljunk a nyugdíj-megtakarításhoz! 

Senki ne tegye pénzzé meggondolatlanul nyugdíj-megtakarítását a válsághelyzetben. A nyugdíj-megtakarítások szinte teljes összege tőzsdei részvényekben, befektetési jegyekben, állampapírokban, kötvényekben áll. Ha a válság közepén Ön úgy dönt, hogy megtakarításának terhére kifizetési igényt nyújt be, vagy netán megszünteti azt, akkor sokkal kedvezőtlenebbül járhat, mintha kivárná a pénzpiaci helyzet rendeződését. 

 Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás hosszú távra szól, az Ön időskori anyagi biztonságát szolgálja. A pénzpiacok idővel talpra állnak, tapasztalt szakemberek figyelik a piac minden rezdülését, várva a megfelelő befektetői pillanatot. Gondoljon erre mielőtt dönt!

Mi a helyzet most?

Az elmúlt időszakban minden befektetési osztály negatív teljesítményt nyújtott, így a pénztári portfólióknak mind a részvény, mind a kötvény befektetésekkel vesztesége keletkezett. A piaci szereplők változatlanul azt találgatják, hogy mikor, és milyen feltételek mellett érhet el a piac a mélypontjára. A múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy minden helyzet más és más. Van, amikor elhúzódva, negyedévek alatt, és van, hogy gyorsan kialakul a mélypont, melyet gyors emelkedés követ. Egy biztos: a mostani esés sebességét tekintve extrémnek tekinthető, ilyen gyors, mindenféle előzmény nélküli zuhanásra az elmúlt évtizedekben nem volt példa. A válságot befektetői szempontból különösen nehézzé teszi a gazdasági egyensúlytalanság, melyet nem is maga a vírus okoz, hanem a terjedésének megfékezésére hozott korlátozó intézkedések. Ezen korlátozások katasztrofális gazdasági hatásait pedig külső ösztönző lépésekkel próbálják ellensúlyozni. Tehát mind a gazdaságra ható negatív, mind a pozitív tényezők nem előre kiszámítható közgazdasági folyamatok eredményei, hanem vezetők/testületek/kormányok egyedi – sok esetben rögtönzött - intézkedései. Ezért ebben a környezetben előre jelezni bármilyen folyamatot nagyon nehéz. Az első negyedév erősen negatív hozama után a következő negyedévekben folyamatosan javuló teljesítményre számítanak a befektetők, jelenlegi várakozások alapján az év vége lényegesen jobban alakulhat.