Egy héten belül kétszer is összeült a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy a kormány gazdaságvédelmi csomagjáról tárgyaljon. Legutóbb szerdán egyeztettek. A kormány részéről az Innovációs és Technológiai, illetve a Pénzügyminisztérium küldött képviselőket a tanácskozásra.

 

Van okunk az aggodalomra, további válságkezelési intézkedésekre lesz szükség – mondta az ülés után Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a hvg.hu-nak. Az érdekképviseletek már hétfőn kérték az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy rendszeresen adjon tájékoztatást a foglalkoztatási adatokról. Kiderült, hogy az elmúlt két hétben jelentősen nőtt az álláskeresők száma, zömmel azok veszítették el a munkájukat, akik a turizmusban vagy a vendéglátásban dolgoztak, Vas, Zala, illetve Csongrád megyében. „De országosan is elmondható, hogy a korábbi tendenciával ellentétben nagyon komolyan nő az álláskeresők száma” – mondta az elnök. Ez azt jelenti, hogy februárhoz képest megközelítőleg a duplájára ugrott a regisztrált álláskeresők száma, vagyis most már meghaladja a 300 ezret.

Mészáros Melinda szerint komoly problémát jelent, hogy

  • a munka nélkül maradtak ötöde 55 éves vagy annál is idősebb,
  • magas, 50 százalékos a legalább középfokú iskolai végzettséggel rendelkező álláskeresők száma,
  • és az összes álláskereső 6,1 százaléka diplomával is rendelkezik.

Hozzátette, hogy ha csak az április 1-jétől nyilvántartásba vett munkanélkülieket vesszük, akkor is nagyon lehangoló a kép: április 1-jétől durván 4400-4600 ember jelentkezett regisztrált álláskeresőként, ebből 400-500 el tudott ugyan helyezkedni, de a szám még így is nagyon magas.

Előbb Orbán Viktor miniszterelnök, majd Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt a kormány gazdaságvédelmi akciótervéről, amelynek pontos részletei máig nem ismertek. Annyi biztos, hogy a Járvány Elleni Védekezési Alap 634 milliárd forintos keretének nagy része úgy jön össze, hogy az Országvédelmi Alapot átkeresztelték. A bruttó hazai termék 18-20 százalékát csoportosítják át és a költségvetési hiány az elfogadott 1 százalék helyett 2,7 százalék lesz. Öt program indul el:

  • rövidített munkavégzés esetén átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét,
  • 450 milliárd forint megy beruházások támogatására,
  • újraindítják a turizmust, az egészség-, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést, a film- és a kreatívipart,
  • a vállalatok kamat- és garanciatámogatott hitelekhez juthatnak,
  • négy részletben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat.

Ahogyan arról korábban a hvg.hu is beszámolt, az innovációs miniszter csak órákkal később, az Inforádióban fejtette ki, hogy a kiesett munkaidő után járó bér 70 százalékát állja az állam.

Minket arról tájékoztattak, hogy ez egy felülről nyitott keret, amely a tervek szerint hozzávetőleg 1 millió munkavállaló támogatását biztosítaná – mondta a szakszervezeti vezető. Közben a 444.hu hozzájutott egy olyan kormányzati munkaanyaghoz, amelyből további részletek is kiderülnek:

  • a támogatás legfeljebb 214 ezer 130 forintos nettó fizetésig jár,
  • dolgozónként átlagosan 64,5 ezer forintos juttatással számol a kormány,
  • az intézkedés várható költsége 3 hónapra 193,6 milliárd forint lesz.

A legutóbbi konzultációs fórumon a munkaadók azt kérték, hogy a kormány gondolja át ezt a javaslatot. Jelenleg ugyanis nagyon sok helyen, elsősorban a kereskedelemben nincs munkája az embereknek, a plázák üzletei bezártak, a bérleti díjakat viszont a vállalkozásoknak ettől függetlenül is fizetni kell.

Az ő helyzetükre ez nem jelent megoldást – jelentette ki Mészáros Melinda, aki azzal állt elő: a jelenlegi egészségvédelmi intézkedésekkel, a "maradj otthon" szlogennel ellentétes, hogy a munkáltatók az állami bérkiegészítésért cserébe szervezzenek továbbképzést. "Arra kaptam ígéretet, hogy megfontolják azt a lehetőséget, hogy a képzéseket csak a 3 hónapos támogatási időszak végén kelljen megtartani."

A minisztériumok képviselői arról is tájékoztatták, hogy a bérkiegészítést az állam közvetlenül a dolgozóknak utalja, adómentesen.

Ha valaki például minimálbért keres, akkor 32 ezer 500 forintot kap, garantált bérminimum esetén 50 ezret. Aki a minimálbér kétszeresét keresi, annak 75 ezer forint jár – magyarázta Mészáros Melinda, aki egyetértett a munkaadókkal abban, hogy szélesíteni kell a jogosultak körét, a cégek helyzete ugyanis eltérő, úgy fogalmazott, biztos, hogy ezen valamiféle finomhangolást végre kell hajtani.

Forrás: www.liganet.hu