Az IFI kezdeményezésére – november 4.-én és 5.-én – 2 napos előadássorozat zajlott a Dunaújvárosi Kempingben, a Liga Szakszervezetek rendezésében, a Dunántúli régióból érkezett, mintegy 40 fős, szakszervezeti képviselőkből álló hallgatóság részvételével.

A rendezvényen jelen volt dr. Mészáros Melinda a Liga elnökasszonya is. Friss hírként elmondta, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán előző nap született meg a megállapodás a 2022. január 1.-től alkalmazandó minimálbérről (19,4%-al 200 000 Ft-ra nő), és a kötelező bérminimumról (18,7%-al 260 000 Ft-ra nő). Tájékoztatójában beszámolt arról, hogy a Kormányzat vállalta, hogy a szociális hozzájárulás összességében 4% ponttal csökkenti, melyet a munkáltatóknak bérfejlesztésre kell fordítani. A megállapodás aláírására várhatóan november 10.-én, szerdán kerül sor.

Az előadáson a Szakszervezetek jelenlegi jogi lehetőségei mellett, szó esett a kormány Koronavírus elleni oltásával kapcsolatban hozott rendeletéről.

Elnök-asszony elmondta, hogy a Liga felmérése szerint, egyelőre a versenyszférából a megkérdezett munkáltatók egyike sem követeli meg kötelezően a védőoltást.

Szó esett arról is, hogy milyen hátrányok érhetik az oltás felvételében ellenkező dolgozókat (részletesebben a Liga honlapján), de a jogszabály alkalmazása, egyéb jogszabályok alkalmazása tekintetében ellentmondásokba ütközhet. A munkáltatók döntése, hogy kötelezi-e dolgozóit a védőoltás felvételére.

 Képünkön a résztvevők: