Belépési nyilatkozat

Kapcsolat

DUNAFERR Ifjúsági Szervezet

2400 Dunaújváros, Vasmű Tér 1-3.

Tel.: 06-25 / 58-20-11

Fax: 06-25 / 58-29-92

E-mail: dunaferrifi@gmail.com

Társszervezetek

Prevenció és egészséges életmódra törekvés a Dunaferr Ifjúsági Szervezetnél


A DUNAFERR Ifjúsági Szervezet a TÁMOP 6.1.2-11/1 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek című pályázati felhívás keretén belül 9 619 800 Ft.  támogatást nyert el.


 

A Társadalmi Megújulás Operatív Program szerint „az egészségtudatos magatartás széles társadalmi réteggel történő megismertetése, elterjesztése valamint az egészségi kockázati tényezők megismerése leghatékonyabban a helyes szemléletet közvetítő ismeretek átadásával segíthetők

Számos nemzetközi tanulmány született az elmúlt időszakban, mely rámutatott arra, hogy a lakosság fizikai aktivitásának növelésével nemzetgazdasági szempontból is markáns eredményeket lehet elérni, a lakosság rendszeres testmozgásra történő motiválása az államháztartási alrendszerek kiadásait is csökkenti. Az egészségromlás megelőzésével, a rizikófaktorok csökkentésével a rendszeres munkavégzés feltételei is megteremthetők, mely által a munkaerőpiacon részt vevők köre nyilvánvalóan bővülhet.

A sport, a testmozgás nemzet-, közösség- és társadalomformáló hatással is bír, de az egészség védelme, fejlesztése társadalmi felelősség is. A szabadidő sportolással való eltöltése motivál, szocializál, nevel, növeli a közösségi aktivitást és alternatívát jelent a káros szenvedélyek kialakulásának megelőzése, vagy azok megszüntetése kapcsán is.

A betegségteher túlnyomó részét a krónikus nem fertőző betegségek (kiemelten kardiovaszkuláris és rosszindulatú daganatos megbetegedések) jelentik. E megbetegedések okozta betegségteher jelentős részéért életmódbeli tényezők (dohányzás, alkoholfogyasztás, kedvezőtlen táplálkozási szokások, fizikai inaktivitás) tehetők felelőssé. A kedvezőtlen életmód hátterében meghatározó módon pszichoszociális tényezők állnak.

Az egészségre nevelő, szemléletformáló és életmódprogramok különösen fontosak a népegészségügyi szempontból kiemelt területeken (a szív- és érrendszeri, a daganatos valamint a táplálkozással, és a káros szenvedélyekkel összefüggő megbetegedések, a lelki egészség tekintetében).

A konstrukció alapvető céljai – A Semmelweis Terv, a Népegészségügyi Program, illetve Társadalmi Megújulás Operatív Program célkitűzéseivel összhangban - a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések csökkenésének a támogatása, a korai és elkerülhető halálozás életmódbeli tényezőinek javítása. Az egyének egészségük iránti felelősségének- , az öngondoskodás képességének-, a helyi közösségek és a társas támogatások erősítése, az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátításának a hatékony támogatása, a lakosság életminőségének javítása, az egészségben eltöltött életévek számának növelése, a megalapozott (egészség)tervekre épülő egészséget támogató döntéshozatali gyakorlat arányának emelkedése.


 

A DUNAFERR Ifjúsági Szervezet  tagjainak biztosítja, hogy 2013. szeptember 01-től, 2014. augusztus 31-ig, az alább felsorolt programokon ingyenesen vehetnek részt.

Jelentkezés a programokra személyesen az Ifi irodában, érdeklődni a 06/25-58-20-11-es telefonon.

 

{jcomments off}

Partnerek

Pályázatok

Prevenció és egészséges életmódra törekvés a Dunaferr Ifjúsági Szervezetnél

 

Dunaferr Ifjúsági Szervezet fejlesztése képzésekkel