Belépési nyilatkozat

Kapcsolat

DUNAFERR Ifjúsági Szervezet

2400 Dunaújváros, Vasmű Tér 1-3.

Tel.: 06-25 / 58-20-11

Fax: 06-25 / 58-29-92

E-mail: dunaferrifi@gmail.com

Társszervezetek

Székely Tamás: Újraszámolták a magyarok bérét, jóval kevesebb jött ki

Nyomtatás

Alacsonyabb a bruttó átlagkereset a szakszervezetek számítása szerint, mint amit a statisztikai hivatal közölt, a Suzuki pedig továbbra sem tárgyal a dolgozókkal – ezekről is beszéltek szakszervezeti vezetők a Klubrádióban.

 

A KSH statisztikái szerint több mint 300 ezer forint az átlag bruttó bér Magyarországon, azonban a szakszervezetek készítettek egy próbaszámítást azonos adatokból, mint amelyekkel a hivatal számolt. Ebből az derült ki, hogy a kisvállalkozásoknál dolgozók bevonásával bruttó 270 ezer forintra csökken ez az összeg, ami nettóban 160 ezret jelent. Ráadásul inkább a mediánbért (a középső értéket) kellene figyelembe venni az ilyen számításoknál

– mondta Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a Klubrádió Szolidaritás.hu-ban.

Beszélt arról is, hogy

a Hankook után legutóbb a francia Sanofi cégnél, egy gyógyszergyártónál is megalakult a sztrájkbizottság. Ez nem jelenti azt, hogy sztrájkolni is fognak.

Székely Tamás hozzátette: bízik a megállapodásban. Jelezte azt is, hogy a VDSZ által képviselt szegmensben még 10-15 olyan munkahely van, ahol nem állapodtak meg a bérekről.

A műsor vendége volt László Zoltán, a Vasas Szakszervezetek alelnöke is, akit a Szolidaritás.hu-ban arról kérdeztek, mi történt a Suzuki-gyárban, miután kirúgták a szakszervezetet alapító dolgozót. Közölte:

a döntést természetesen megtámadják a bíróságon, a Suzuki pedig nem kommunikál, húzza az időt.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkaképes korú lakosság halálozási rátája Magyarországon az egyik legrosszabb az Európai Unió tagállamai közül. Ha pedig az üzleti érdek a társadalmi érdek elé kerül, azt nem egyszerűen megsínylik a munkavállalók: az ilyen helyzetek az egész társadalmat amortizálják. Az lesz a vége, hogy nem lesz, aki dolgozzon – tette hozzá László Zoltán, aki arról is beszélt, szerinte a munkavédelmi statisztikák kozmetikázottak az országban.

Forrás: klubradio.hu

 

Partnerek

Pályázatok

Prevenció és egészséges életmódra törekvés a Dunaferr Ifjúsági Szervezetnél

 

Dunaferr Ifjúsági Szervezet fejlesztése képzésekkel