Belépési nyilatkozat

Kapcsolat

DUNAFERR Ifjúsági Szervezet

2400 Dunaújváros, Vasmű Tér 1-3.

Tel.: 06-25 / 58-20-11

Fax: 06-25 / 58-29-92

E-mail: dunaferrifi@gmail.com

Társszervezetek

Mától a fél or­szág­ban tilos ku­tyát sé­tál­tatni

Nyomtatás

Az or­szág te­rü­le­té­nek csak­nem felén tilos ku­tyát sé­tál­tatni két hétig, ugyanis meg­kez­dő­dött a rókák ta­va­szi, ve­szett­ség el­leni "ol­tása". Ez annyit je­lent, hogy olyan rókák által ked­velt cse­me­gé­ket tesz­nek, vagy szór­nak ki szá­mos he­lyen, mely­ben az ol­tó­anyag is benne van.

Az érintett térségekben április 14-ig ebzárlat és legeltetési tilalom van érvényben. 9 megyében, összesen 42 ezer négyzetkilométernyi területen helyeznek ki csalétket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A hivatal közleménye szerint a beépített, lakott területeken nem szórnak, ezért erdők szélén, külterületeken kell figyelni a kutyákra ebben az időszakban.  A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede ette meg a kihelyezett csalétkeket a vakcinázott területeken. A rókaimmunizációs programnak köszönhetően ritkán fordul elő a betegség nálunk, utoljára veszett rókát 2017 márciusában találtak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Bár a kutyákra és a legelő állatokra semmilyen veszélyt nem jelent, ha elfogyasztják a csalit, a zárlatra azért van szükség, hogy a teljes mennyiséget a rókák egyék meg.

ripost.hu

Partnerek

Pályázatok

Prevenció és egészséges életmódra törekvés a Dunaferr Ifjúsági Szervezetnél

 

Dunaferr Ifjúsági Szervezet fejlesztése képzésekkel