Belépési nyilatkozat

Kapcsolat

DUNAFERR Ifjúsági Szervezet

2400 Dunaújváros, Vasmű Tér 1-3.

Tel.: 06-25 / 58-20-11

Fax: 06-25 / 58-29-92

E-mail: dunaferrifi@gmail.com

Társszervezetek

A munkaügyi hivatallal egyeztettek Hankook-ügyben ellenzéki képviselők

Nyomtatás

Szél Bernadett, Tordai Bence és Korózs Lajos szerint a kormánynak kellene közbeavatkoznia a sztrájkolók érdekében. Székesfehérvár járási hivatalának munkaügyi és munkavédelmi osztályán járt Szél Bernadett (független), Tordai Bence (PM) és Korózs Lajos (MSZP),

hogy a helyszínen tájékozódjanak, a hivatal milyen hiányosságokat talált eddig a Hankook dunaújvárosi gyárában. A gumigyár dolgozói lassan egy hete sztrájkolnak, a cég azonban nem hajlandó tárgyalni a bérköveteléseikről. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Népszavának arról beszélt, hogy a gyár ezzel törvényt sért: a sztrájktörvény ugyanis kötelező egyeztetést ír elő.

A három országgyűlési képviselő a hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a helyszínen akartak kiállni a dolgozók jogaiért. Úgy vélték, a nemzetközi multikra is vonatkozik, hogy ha Magyarországra jönnek, akkor be kell tartaniuk a szabályokat. 

Korózs Lajos szerint a helyzetben a kormánynak kellene közbeavatkoznia, hiszen stratégiai megállapodást kötött a Hankookkal. A képviselő ezért írásbeli kérdést fog benyújtani az illetékes miniszternek, és közérdekű adatigénylést is bead, hogy megtudják, mi zajlik a gyárban. Ha pedig ez sem vezet eredményre, akkor bírósághoz fordulnak.

Szél Bernadett elmondta, hogy a hivatal főosztályvezetője szerint 2010 óta hétszer volt munkaügyi és nyolcszor munkavédelmi hatósági ellenőrzés a gyárban, sőt jelenleg is vizsgálódnak. Korábban többször is hibákat tártak fel, például a gyárban elutasították a légszennyezésmérést, működésképtelen a védőberendezés, és üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai hibák sora is előfordult.

Az eddigi bírságok 200 ezer és 5 millió között voltak, azonban az ellenőrzésnek jelen formájában a szakemberek szerint sincs visszatartó ereje.

Szabó Zsolt, PM önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy Dunaújvárosnak is stratégiai együttműködést kellene kötnie a Hankookkal, amiben világos normákat kellene lefektetnie, hogy azokat betartsa a gyár.

hvg.hu

Partnerek

Pályázatok

Prevenció és egészséges életmódra törekvés a Dunaferr Ifjúsági Szervezetnél

 

Dunaferr Ifjúsági Szervezet fejlesztése képzésekkel