Belépési nyilatkozat

Kapcsolat

DUNAFERR Ifjúsági Szervezet

2400 Dunaújváros, Vasmű Tér 1-3.

Tel.: 06-25 / 58-20-11

Fax: 06-25 / 58-29-92

E-mail: dunaferrifi@gmail.com

Társszervezetek

Újra itt a poloskák inváziója: így védekezzen ellenük!

Nyomtatás

Kiteleltek a poloskák, az enyhe idő hatására ismét előbújnak a rejtekhelyükről, és lehet számítani az újabb invázióra. Mezőfi László, a Szent István Egyetem PhD-hallgatója elmondta az ATV Start műsorában, hogy nyugodtan lehet őket irtani, mert nálunk nem képezik a tápláléklánc részét. Őshazájukban, Kelet-Ázsiában annyi a hasznuk, hogy a fürkészdarazsak utódai a poloska tojásaiban fejlődnek ki. Természetes ellenségük nincs, jegyezte meg Mezőfi, de védekezni lehet ellenük a rovarirtó szerekkel.

A háztartásokban a leghatásosabban az aerosolos rovarirtószerekkel pusztíthatóak el, közölte, a légypapír, vagy a fénycsapda nem igazán hatásos ellenük.

Mezőfi említette, hogy az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetében azon dolgoznak, hogy csapdát fejlesszenek ki, ahová össze lehet csalogatni őket. Fizikálisan pedig megfelelő ajtó, ablak szigeteléssel, szúnyoghálóval lehet védekezni a poloskák ellen. Megfigyelés szerint 7mm-nél kisebb lyukakon, és 3 mm-nél keskenyebb réseken nem tudnak átbújni, tehát érdemes ennek figyelembevételével védeni a nyílászáróinkat- hangzott el a műsorban.
 
A poloskáknál évente egy nemzedék fejlődik ki, tudtuk meg, de több tucat tojást is leraknak különböző növények, például a paradicsom, vagy akár bármely dísznövény szárára, ahol zavartalanul ki is tudnak fejlődni- tájékoztatott még az egyetemi hallgató.  
 
atv.hu

Partnerek

Pályázatok

Prevenció és egészséges életmódra törekvés a Dunaferr Ifjúsági Szervezetnél

 

Dunaferr Ifjúsági Szervezet fejlesztése képzésekkel