Belépési nyilatkozat

Kapcsolat

DUNAFERR Ifjúsági Szervezet

2400 Dunaújváros, Vasmű Tér 1-3.

Tel.: 06-25 / 58-20-11

Fax: 06-25 / 58-29-92

E-mail: dunaferrifi@gmail.com

Társszervezetek

Csaltak a közfénnyel Dunaújvárosban?

Nyomtatás

Meghamisíthatta az adatokat a dunaújvárosi önkormányzat a város 255 millió forintból (ebből 216 millió uniós forrás) korszerűsített, LED-es közvilágítása kapcsán, amely olyan kevés fényt ad, hogy éjjel balesetveszélyes a közlekedés - derült ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) jegyzőkönyveiből, amelyeket azIndex kért ki. 

 

A tárca ugyanis közölte, a sikeres pályázatnak két kritériuma volt: legyen kimutatható energiamegtakarítás, és ne sérüljön a fejlesztés előtti megvilágítási szint. Ezeket a kedvezményezettek számításokkal és nyilatkozatokkal igazolták, tehát a pályázat elbírálásakor "bemondás alapján" elhitték, hogy az önkormányzat által prezentált adatok rendben vannak. A portál ezzel kapcsolatban megkereste a Közbeszerzési Hatóságot ám kiderült, ők sem ellenőrizték az adatokat, mivel az önkormányzat ezt nem kérte, és mert csatoltak "minőségellenőrzési tanúsítványt" a jelentkezésükhöz.

2013. április 23-án a városháza megbízásából készült egy fénymérés, amely szerint több helyen 100 wattos higanygőzlámpák voltak felszerelve. Két évvel később az önkormányzat készített még egy mérést a végső kivitelező közreműködésével, amely szerint már csak 70 wattos lámpák voltak a városban - a kettő közt nem történt fejlesztés. A KEOP-os pályázathoz az alacsonyabb értékeket csatolták, így hihetőnek tűnt, hogy a több helyen felszerelni kívánt 84 wattos indukciós lámpatestekkel nem fognak romlani a látási viszonyok.

A minisztériumi ellenőrzés október 14-én délelőtt 10 órától délután 14.45-ig tartott, tehát eleve meg sem kísérelték működés közben, sötétben megnézni a lámpatesteket. Az ellenőrzés során az NFM munkatársai a lámpákon kívül arra is kíváncsiak voltak például, hogy küldtek-e sajtóközleményt a projekt indulásakor, összegyűjtötték-e a sajtómegjelenéseket, vagy használtak-e újrahasznosított papírt az irodai és nyomdai munkálatok során. A minisztérium szerint a felsorolt követelményeknek eleget tettek Dunaújvárosban, de megjegyezték, hogy "az állami támogatásra vonatkozó közösségi és nemzeti szabályok részben lettek betartva", és "a kifizetési kérelmet alátámasztó bizonylatok eredeti példányai csak részben lelhetőek fel a kedvezményezettnél". Az nem derült ki, hogy pontosan milyen szabályokat nem tartottak be.

forrás: www.nepszava.hu

Partnerek

Pályázatok

Prevenció és egészséges életmódra törekvés a Dunaferr Ifjúsági Szervezetnél

 

Dunaferr Ifjúsági Szervezet fejlesztése képzésekkel