Belépési nyilatkozat

Kapcsolat

DUNAFERR Ifjúsági Szervezet

2400 Dunaújváros, Vasmű Tér 1-3.

Tel.: 06-25 / 58-20-11

Fax: 06-25 / 58-29-92

E-mail: dunaferrifi@gmail.com

Társszervezetek

Megszűnhet a Honvéd Egészségpénztár

Nyomtatás

Azt még átvészelte a Honvéd Egészségpénztár, hogy 1,8 milliárd forintja ragadt bent egy éve a DRB-csoportban, azt viszont, hogy a tagok háromnegyede nem fizet tagdíjat, aligha élik túl. Végveszélybe került a Honvéd Egészségpénztár. Az intézmény kénytelen beolvadni a Prémium Egészségpénztárba, ellenkező esetben nem kerülheti el a végelszámolást, sőt valószínűleg a felszámolást sem.

A beolvadásról egy hónappal ezelőtti rendkívüli küldöttgyűlésen már megszületett az előzetes döntés, a végleges határozatról most pénteken szavazhat a tagság. A Honvéd volt az egyik a két egészségpénztár közül, amely egy évvel ezelőtt azzal került be a hírekbe, hogy a Buda-Cashhez tartozó DRB-csoportnál tartotta a pénzét, a bankcsődök miatt pedig 1,8 milliárd forintnyi pénze veszett oda. A másik egészségpénztár, amelyik szintén elbukta a tagok megtakarításainak jó részét, a ProV1ta volt. Utóbbi pénztár működési engedélyét február 24-én vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely egyúttal fel is számoltatja az intézményt, mivel a pénztárnak nem maradt elég tartaléka a működésre.

 

A Honvédnál más a helyzet. Az immár húsz éve működő pénztár a DRB-s csődöt még kiheverte volna, azt viszont nem éli túl, hogy a tagok háromnegyede hirtelen nem fizetővé vált. „Az utolsó döfést a Honvédelmi Minisztérium adta” – állítja a pénztár honlapján megjelent egyik írásban Németh András, az igazgatóság elnöke. A pénztárnak 28 ezer tagja van, ebből 20,5 ezer a honvédségi dolgozó, az ő tagdíjukat tavaly december óta nem fizeti a honvédség, ezzel Németh megfogalmazása szerint „halálra ítélték” az intézményt. Az egészségpénztárak – a többi pénztártípushoz hasonlóan – a befizetett tagdíjakból vonhatnak el pénzt a működésükre. Emellett van még egy olyan lehetőségük is, hogy ha nem fizet egy tag, az egyéni számlájának egyenlegéből a pozitív hozam terhére le lehet vonni a minimális tagdíj után járó működési alapra eső részt.

Az egészségpénztárak azonban jellemzően alacsony kockázatú eszközöket tartanak, ezek hozama most minimális, az egyenlegek pedig alacsonyak. A Honvéd Egészségpénztár egyéni számláin egymilliárd forint van, vagyis egy átlagos tagnak 35-36 ezer forintja van, ha nem fizet rendszeresen tagdíjat ebből legfeljebb néhány száz forint vonható le évente, ami nem fedezi a tagra jutó működési költségeket. (A pénztárszövetség honlapján ennél jóval nagyobb összeg, csaknem 3 milliárd forintos vagyon és tagonként több mint 105 ezer forintos egyenleg szerepel a pénztár neve mellett, de ebben benne van az egy évvel ezelőtt, a DRB-ben befagyott pénz is.) Lapunk megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, hogy miért szüntették meg az egészségpénztári tagdíjak fizetését, de lapzártáig nem válaszoltak a kérdéseinkre. A Honvéd Egészségpénztárnál egyébként a többi tag is nagyrészt rendvédelmi szerveknél dolgozik, többek között rendőrök, titkosszolgálati dolgozók megtakarítása van még a pénztárnál.

A DRB-s csődben egy évvel ezelőtt elbukott 1,8 milliárd forintért is küzdött egyébként a pénztár. Lobbiztak egyebek között a miniszterelnöknél, a köztársasági elnöknél, a honvédelmi tárcánál és az ombudsmannál is. A hitelintézeti törvény alapján viszont intézményi befektetőnek számítanak, így az Országos Betétbiztosítási Alap nem fizetett nekik kártalanítást, hiába érveltek azzal, hogy a tagok által befizetett pénz számlákon van, vagyis egyéni megtakarításnak számít.

Szerző: Herman Bernadett
 
forrás: www.vg.hu

Partnerek

Pályázatok

Prevenció és egészséges életmódra törekvés a Dunaferr Ifjúsági Szervezetnél

 

Dunaferr Ifjúsági Szervezet fejlesztése képzésekkel